Sağlıklı Yaşam / Bilinçli Tüketim
Giriş Yukarı

 

Çiğ süt
Pastörize süt
Sterilize süt
Yoğurt
Ayran
Tereyağı
Peynir
Zeytinyağı
Diğer Rafine Bitkisel Yağlar
Etler
Pastırma
Sucuk
Sosis-Salam
Balıklar
Konserveler
Yumurta
Domates Salçası
Ekmek
Ballar
Pekmez
Şekerlemeler
Pasta,Börek,Hamur Tatlıları
Sular
Şerbetler
Dondurmalar
Kahve
Çay
Kakao
Çikolata
Baharatlar
Tuz
Sirke
Turşu
Kolonya
Deterjan
Çamaşır suları
Tuzruhu

Peynir:

Çiğ, pastörize veya 72 oC ‘de iki dakika ısıtılmış sütlerin peynir mayası ya da organik zararsız bir asit ile pıhtılaştırılıp işlenmesi ve belli olgunlaşma süresi geçirmesi sonunda elde edilen tadı, kokusu ve kıvamı kendine has bir süt ürünüdür.

Pek çok peynir çeşidi vardır. Peynirlerin içine, türüne ve özelliklerine göre özel bakteri kültürleri, zararsız küf, tuz, koku ve tat verici bitkisel maddeler, baharat ve sütün diğer unsurları katılabilmektedir. Beyaz peynir vb. yapım tarihlerinden itibaren en az 90 gün, kaşar peyniri vb. ise 60 günden az olmamak üzere olgunlaşma süresinin bitimine kadar 4 oC -10 oC ‘da bekletilmeden tüketime verilmemelidir. Bu süreler dolmadan satışa sunulan peynirler yeterince olgunlaşmamış olduklarından ( taze peynir adı altında satılanlar) gerek içerdikleri su miktarının fazlalığı ve gerekse bozulma riskinin yüksekliği nedenleri ile şahsen önermediğim peynir çeşitleridir. Ucuz olurlar ama dayanıksızdırlar.

Tüketicilerin kapalı ambalajlardakileri veya en azından satış yerinde adı, yağlılık-tuzluluk durumu ve imalatçı adı yazılı etiket bulunanları tercih etmelerini salık veririm.